Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dánia

2017.05.22

A Dán Királyság ország határait délen Németország, északon Norvégia, , keleten pedig az Örssund tengerszoroson épült hídon át Svédország határolja. A Dán Királyság azaz Dánia magába foglal két autonóm államot Grönlandot és Feröer - szigeteket. Dánia területe 43 094 négyzetkilométer,népessége a 2014-es becslések alapján 5 639 719 fő volt. Dánia a Jütland félszigeten fekszik, valamint több mint 400 kisebb-nagyobb sziget alkotja, melyek közül mindössze 76 lakott. A szigetek többnyire mezőgazdasából élnek, melyeket homokos tengerpartok, alacsony magasság és mérsékelt éghajlat jellemzez.Dánia a világ egyik legősibb, királysága, Államformáját 1849 június 5-óta alkotmányos monarchia illetve Parlamentálris demokrácia jellemzi felváltva ezzel az abszolút monarchia rendszerét.

Jelenlegi uralkodója és királynője II. Margareth A kormány és a nemzeti parlament dán elnevezése Folketing, mely a fővárosban Koppenhágában ülésezik. Az ország 1973 óta tagja az Európai Uniónak, valamint tagja többek között a NATO-nak az Északi Tanácsnak, OECD-nek Schengeni övezetnek és az ENSZ-nek is.

Dániát gyakran jellemzik a legboldogabb országként, habár klímája nem túl barátságos, az erős szociális háló és a pontosan befizetett  és visszaosztott adók miatt nagyon korrekt hely. :)

Az ország partvonala erősen tagolt, hossza több mint 8750 km. Nincs olyan pont az országban, amelynek a tengertől való távolsága meghaladná az 52 km-t. Az ország területe nem határozható meg pontosan, mivel az erózió folyamatosan alakítja a partvonalat, ugyanakkor mesterségesen területeket hódítanak el a tengertől. Jytland délnyugati partvidékén az 1–2 m magas árapály  miatt 10 km széles.  Legfőbb folyója a Gudena.